2013 m. liepos 13 d., šeštadienis

Macaron

   Tūrbūt visos girdėjote apie prancūzišką saldėsį pavadinimu ''Macaron''.  Galbūt net esate jį ragavę? Ne? Tuomet skaitykite toliau!

Kas tas ''Macaron'' ?
     Macaron- Tai nieko bendra su makaronais neturintis spalvingas morenginis  skanėstas su migdolais, jo pavadinimas kilęs iš itališko žodžio maccarone arba maccherone. Macarons gali būti tradicinių šokolado, aviečių skonių, tačiau jiems nenusileidžia ir naujesni žaliosios arbatos ar citrinos skonių macarons.


Macarons tipai
Sudedamosios dalys.
     Macaron pagrindinės sudedamosios dalys yra kiaušiniai, cukraus pudra, migdolų milteliai ar malti migdolai, džemas ar specialiai tam pagamintas kremas, suteptas tarp dvejų pyragėlio dalių.

Istorija.
      Yra įprasta Prancūziją vadinti Macarons tėvyne, tačiau tikroji jų gimtinė yra Italija, o Prancūzijoje pirmą kartą  pasirodė kai Catherine de'Medici, Florencijos kunigaikščio Lorenzo II de'Medici dukra vedė karalių Henrį  II, (1543m.) ir nutarė su savimi pasiimti savo kepėjus ir konditerius.
       Dabartinė sudėtis buvo sukurta XXa. amžiaus pradžioje, kai Lous Ernest Laduree anūkas Pierre Desfontaines sugalvojo, kad dvi morenginių pyragaičių puses galima sujungti jas pertepus ganache kremu. ( tai kremas, gaunamas iš ištirpinto šokolado, plakamosios grietinėlės ir džemo)

''Macaron'' kitose šalyse.
Luxemburgerli
      Šveicarijoje ''Luxemburgerli'' beveik niekuo nesiskiria nuo macaron, tik yra šiek tiek mažesnis už Prancūziškąjį, ir truputį lengvesnis.
Ma- Ka- Rong
      Macaron Japonijoje žinomi kaip ''Makaron''. Jie skiriasi tuo, kad vietoje migdolų miltelių yra dedami žemės riešutų milteliai.
      Pietų Korėjoje taip pat populiarus macaron pakaitalas, jo pavadinimas tariamas Ma- Ka- Rong. Norėdami pridėti azijietiško skonio Pietų Korėjos konditeriai į sudėtį įtraukia ir žaliosios arbatos lapelius.

       Receptas.

Tešlai reikės:

  • 4 kiaušinių baltymų.
  • 60 g. cukraus.
  • šaukštelio vanilinio cukraus.
  • 130 g. migdolų, sumaltų į miltus.
  •  250 g. cukraus pudros.
Šokoladiniam įdarui reikės:

  • 60 g. juodojo šokolado.
  • 10 g. sviesto.
  • 40 ml. grietinėlės.
     Dideliame dubenyje pradedam plakti baltymus (tam geriausiai tinka plaktuvas)  ir lėtai supilame cukrų su vanilija. Plakame 6-8 minutes ir pabaigoje supilame cukraus pudrą su migdolų miltais, atsargiai išmaišome.
     Ant skardoje iškloto kepimo popieriaus su šaukšteliu ( dar geriau- konditeriniu švirkštu) dėliojame 3-4 cm. vienodo dydžio rutuliukus. Neišdėliokite juos labai arti vienas nuo kito, mat bekepant jie gali susijungti. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje10-13 min. Sekite savųjų macarons kepimą, stenkitės išvengti perkepimo.
     Išėmus pyragėlių puseles leiskite jiems truputį atvėsti, ir po kelių minučių nuimkite juos nuo kepimo popieriaus.
     Gaminame šokoladinį įdarą: mažame puodelyje užverdame grietinėlę, nuimame nuo ugnies ir į puodelį sudedame sviestą ir sulaužytą šokoladą. Plakame  plaktuvu kol masė pasidaro vientisa. Paliekame atvėsti.
     Įdarui ir puselėms atvėsus, sutepame pusę macarons puselių su pasigamintu įdaru ir užvožiame pusele be įdaro.
Skanaus!    Inga
      Dar vienas receptas čia

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą